Практики за отричане на егото

ego

В днешно време е особено трудно да намалим егото си. Хората с голямо его са нервни, избухливи, смятат, че винаги са прави. Не вземат предвид мнението на другите, а налагат своето, понякога са деспотични и нараняват по-слабите от тях. Всеки има изградена представа за себе си и когато е подложен на критика се обижда и започва да се защитава. Намаляването на собствения ни образ ни кара да се чувстваме нещастни, защото си мислим, че сме велики и знаем всичко. А всъщност намаляването на егото освобождава място за духовно развитие. Ние не ставаме по-малки, а напротив ние се разширяваме и израстваме. Как може да се случи това? Например публично някой ни вдига скандал, обижда ни, обвинява ни в нещо. Ние се чувстваме засрамени, егото ни е наранено, образът, който сме създали пред себе си и другите е разрушен. В такава ситуация трябва да запазим абсолютно спокойствие и да не реагираме, да се възпротивим на желанието си да реагираме. Запазваме самообладание не само външно, но и вътрешно. Не се опитваме да защитим формата си, това означава, че преставаме да се отъждествяваме с нея. Тук се проявява нашата истинска мощ, когато ние сме отвъд формата.

Обикновено всеки от нас има някакви очаквания от себе си, от семейството, от обществото, от държавата. Постоянно имаме някакви желания и се стремим да ги реализираме. Когато другите не изпълнят нашите очаквания, ние се чувстваме нещастни. Реално причината да сме нещастни сме самите ние, а не човекът отсреща, защото, ако нямаме очаквания и желания няма как да се разочароваме. Отсъствието на желания, означава, че сме щастливи, доволни от живота си, такъв, какъвто е. Желанието, това е отхвърляне на това, което сме – стремим се към нещо друго. Егото съществува чрез отхвърлянето, когато отхвърляме нещо, когато казваме „Не”- егото се проявява.

Лао Дзъ казва: Бъди удовлетворен такъв, какъвто си, нищо друго не е необходимо – и след това внезапно всичко останало следва от само себе си. При дълбокото приемане, егото изчезва.

Разбира се чрез йога също можем да въздействаме върху нашето физическо и духовно развитие. За да отхвърлим егото си трябва да балансираме четвърта чакра. Подходящи за това са всички обърнати назад пози – можем да започнем със слънчев поздрав, крокодил, риба, лък, кобра, камила, диамантена поза, гълъб, мост, геройските пози и шавасана. Тъй като сърдечната чакра е свързана с въздуха задължително трябва да включим и пранаяма, като шитали и капалабхати. Можем да правим медитация върху четвърта чакра, зеления цвят и мантра „Ям”.


Веселина Стойчева

Comments are closed