Принципите на Ин и Ян и отражението им в нашия живот

През yin_yang5последните години темата за Ин и Ян е обсъждана и известна на всички, които се интересуват от източна философия. Това са женската отрицателна енергия Ин и мъжката положителна енергия Ян, които регулират живота не само на Земята, но и в цялата Вселена. Всеки ден около нас, ние ставаме свидетели на редуването на двете енергии – ден и нощ, светло и тъмно, Слънце и Луна, лято и зима, топло и студено, мъжко и женско, дясно и ляво. В природата съществува мощен механизъм на саморегулация  и баланс, без който животът би бил невъзможен. От хармонията на двете енергии се ражда всичко живо. Как се проявяват обаче те на вътрешен план във всеки един от нас?

Още в най-ранна детска възраст, детето усеща майка си – Ин и баща си – Ян. Ако има неразбирателства между тях, като кавги, спорове, проблеми или единият от родителите липсва, няма добър контакт с детето, то в него се получава дисбаланс на енергията, който може да се прояви като плач, повръщане, напикаване, безпокойство, чести боледувания, капризи, проблеми в детската градина, училище, затваряне, труден пубертет и т.н.

При възрастните, нарушената хармония между двете енергии, се проявява на вътрешен план най-вече чрез заболяванията. Ако сме по-активи, по-нервни, екстровертни, нямаме време за почивка, на всяка цена искаме да успеем, да се издигнем, то тогава ние сме Ян ориентирани и най-вероятно ще имаме проблеми в дясната част на тялото, тъй като тя е Ян. Обратното ако сме по-емоционални, интровертни, пасивни, некомуникативни, прекалено спим и почиваме, нямаме стремеж към нищо – сме с повече Ин енергия – ще имаме заболявания в лявата част на тялото.

Освен здравословни, можем да имаме проблеми в различните области на живота – невъзможност да си намери подходяща работа, невъзможност да си намери подходящ партньор, тежки финансови кризи, конфликти с роднини, приятели, колеги.

Ако коригираме поведението си и балансираме енергията, то и проблемите, независимо какви, ще изчезнат. Как можем да направим това?

1.Чрез помощта астрологията – като развием енергията на знака, в която област имаме проблеми. Знаем че, зодиакалните знаци са 12 на брой – 6 женски, 6 мъжки. Буквално  ха-тха йога означава ха- Слънце, тха – Луна. Получава се мощен съюз между мъжкото и женското начало. ( Тук виждаме една от многото връзки между астрология и йога.) Например ако имаме трудности във взаимоотношенията или проблеми с бъбреци трябва да развием знака Везни. Ако имаме проблеми с бизнеса или главата – знакът Овен и т.н.

2.Чрез помощта на йога – чрез практикуване на различни асани, дишане (пранаяма), медитация. Можем да развием енергията на чакрата, която отговаря за дадения проблем. Например ако имаме проблем с щитовидната жлеза или с общуването, трябва да развием пета чакра (Вишудха) – пози: свещ, риба, рало и др. Йога се различава от гимнастиката именно по това, че съдържа и двата принципа Ин и Ян, докато гимнастиката, фитнесът и други силови спортове са предимно с Ян енергия.

Колкото и тривиално да звучи, Вселената е разумна, и животът е просъществувал до сега именно благодарение на  баланса между Ин и Ян енергията.  Ако искате да сте здрави, успешни, богати и щастливи,  стремете се да поддържате равновесието  между тези два принципа във вашето ежедневие, във вашите действия, във вашите мисли.

 

 

Comments are closed