Играта на сила и слабост на планетите

PLATO-thumbВ астрологията е прието планетите да се окачествяват като „силни” и „слаби” според знак, дом и аспектите, които сключват. В това изследване аз разглеждам позицията им по знак. От теорията е известно, че всяка планета е управител на знак, и е най-силна в този знак, който управлява (например Марс в Овен). Втория по сила знак е знака на неговата екзалтация, там планета също се чувства добре и разгръща своят потенциал (в случая Марс е в екзалтация в Козирог). В противоположните знаци планетата е в заточение (Марс във Везни) и в падение (Марс в Рак). Има готови таблици с позициите на всяка планета, които астролозите използват в практиката като даденост. Тази тема винаги ми е била интересна. Дали наистина „силните” планети са силни и за какво са силни и „слабите” са слаби и за какво са слаби.

 

Изследването, което направих мисля че дава някои отговори на тези въпроси.

 

Марс

Започнах с планетата Марс. Логично е да изследваме Марс при спортистите. Направих проучване първо с 24-те тенисисти, които са били №1 в ранглистата – резултатът беше най-много Марс в Близнаци, Рак и Лъв с еднакви позиции. Някои от имената в тениса с Марс в Рак са Роджер Федерер, който държи рекорд от 302 седмици №1, Новак Джокович – 22.05.1987 – в момента №1. Нашият тенисист Григор Димитров, който не е включен в това изследване също има Марс в Рак.

 

Разширих изследването при повече тенисисти:
1
 

Виждаме, че и в по-голямата извадка се получи същия резултат.

Най-много Марс в Близнаци – 27 позиции. Тук има логично обяснение, знаем, че ръцете са под знака Близнаци, а тенисът се играе с ръце, явно Марс дава допълнителна енергия в ръцете.

 

На втора позиция имаме отново Марс в Лъв 17 – тенисът е един от най-известните спортове, получават се много пари. Тенисистите са известни, участват в много скъпо платени реклами. Можем да оприличим двубоите като спектакъл, а спортистите като артисти в него.

 

Марс в Рак в 16 карти – тук виждаме противоречие с теорията, защото Марс в Рак е в слаба позиция. Според мен Марс в Рак е доста силен и дава методичност, постоянство и издръжливост, емоционална устойчивост. Спортистите са подложени на голямо напрежение, особено в решаващи срещи. В колективните спортове от един играч понякога зависи победата или загубата на отбора.

 

Интересно най-малко позиции има Марс в Овен, където би трябвало да е силен, защото е управител на знака. Всъщност Марс в Овен е доста импулсивен, нетърпелив, липсва му издръжливост. Не довършва започнатите неща, често сменя приоритетите си. Със сигурност има области, където тези качества ще са необходими и полезни, но за да успееш в професионалния спорт, да станеш победител, трябва упорит труд и постоянство, които липсват при Марс в Овен.

 

И за да бъде изследването по-точно, направих проучване при футболистите. Първо при най-известните. Ето какво се получи:
2

 

Девет от 24 футболисти имат Марс в Рак :

Герд Мюлер, Франц Бекенбауер, Мишел Платини, Диего Марадона, Лотер Матеус, Руд Гулит, Паоло Малдини, Зинедин Зидан, Лионел Меси. Нито един Марс в Овен, Близнаци и Козирог.

 

Да видим какво се получава, когато изследваме картите на повече футболисти:
3
Потвърждава се позицията на Марс в Рак – 44

На Марс в Лъв 42.

Тук имаме и силен Марс в 39 Риби, което е логично, тъй като футболът се играе с ходилото, което е под знака на Риби. Също както при тенисистите (Марс в Близнаци – ръцете), тук Марс дава енергия в ходилата.

 

Реших да изследвам Марс и в по-силов спорт, какъвто е боксът. Резултатът:
4

 

 Марс в Телец с много силна позиция в 40 карти – спортистите в бокса са подложени на много физическа умора и травми. Телецът дава издръжливост, упоритост, устойчивост, постоянство и воля.

И отново и в третото изследване на Марс виждаме, че в Рак е на втора позиция в 32 карти и Марс в Лъв на трета в 26 карти.

 

 

Сатурн

 

Сатурн може да се изследва в много области, аз избрах в картите на най-известните учени физици и математици от 5 век до днес.

Най-много позиции в Стрелец и Козирог – по 28 учени. Сатурн на трон в Козирог наистина е силен при точните науки. Знакът Стрелец дава широта на възгледите и мащабност на действията. Следват Овен, Рак и Лъв по 26 учени. Сатурн в Рак, в заточение, се явява доста силен в областта на науката, поради упоритостта, вглъбяването, завършването, което носи. Прави впечатление че в трите огнени знака Овен, Лъв и Стрелец също е в добра позиция.

Най-малко Сатурн в Близнаци – 9. Подвижния знак Близнаци дава променливост и недовършване на нещата, честа смяна на интересите, а ако искаш да постигнеш нещо в областта на науката, трябва задълбочаване и постоянство.

Ето графиката:
5
 

Венера

 

Венера – символ на любовта, красотата, хармонията, Къде другаде да изследваме Венера, ако не в изобразителното изкуство и музиката.

6

 

 

Както виждаме в изящното изкуство Венера е най-силна в знака Риби в 84 карти. Венера в Риби обича хармонията, красотата, тя е чувствителна, състрадателна и съзидателна. Тук тя не само се наслаждава на изкуството, но и създава изкуство и изящество.

 

Интересна е позицията на второ място Венера в Овен в картите на 76 творци. Оказва се че Венера в Овен е по-силна в изящното изкуство, отколкото например Венера във Везни – само в 39 карти. Според мен това е така, защото на всеки творец му трябва импулс, идея, за да твори.

 

Венера в Стрелец и Водолей по 70 позиции. Двата знака дават свобода на въображението, изобретателност, разчупване на предразсъдъци и прегради.

 

Най-малко позиции на Венера в Скорпион – тук тя е по-скромна, интровертна, не обича да се излага на показ.

 

Беше ми интересно как ще се прояви Венера в музиката. Ето какво се получи:
7
 

Най-много позиции на Венера в Телец в 55 карти. Тук е ясно Венера в собствен знак, където разгръща творческите си възможности, освен това слуха също е свързан със Венера.

 

Позицията на Венера в Дева при 48 от композиторите беше изненадваща. Но всъщност за да твориш музика, да пишеш ноти, се изисква много голяма прецизност, последователност. Едно музикално произведение трябва да е много добре структурирано, организирано, за да звучи добре.

 

И отново виждаме Венера в Овен с доста силна позиция в 46 карти. И тук неминуемо трябва творчески импулс и изобретателност за създаване на нови произведения, а понякога и нови жанрове в музиката.

 

Най-малко позиции в Близнаци – 30. Венера в Близнаци е нетърпелива, бързо и омръзват нещата, обича разнообразието, а творецът се посвещава за цял живот в това, което твори.

 

 

Юпитер

 

 Юпитер, като най-големия добротворец, трябваше да изследвам в различни категории – адвокати, папи, духовни учители и учени. Получиха се много интересни резултати.
8
 

        Най-много позиции в Стрелец 16 – тук нищо изненадващо, Юпитер на трон, в силата си.

 

Рак и Риби по 11 – и в двата водни знака, Юпитер също е силен.

Юпитер в Дева – 10 позиции – практичен, точен, педантичен; знае, спазва и прилага закона до последната буква.

Най-малко във Водолей – 4 позиции – Човек с Юпитер във Водолей, ще бъде бунтар, ще иска да промени правилата, а и анархията е под знака на Водолея.
9
 

 

Значително се отличава знакът Лъв – при 9 папи. В католицизма църковната власт е над светската, т.е. папата е всесилен, цар на царете. Ватикана има много богатства, папата живее в разкош, всички го боготворят, той е в центъра на вниманието, все неща свързани със символиката на Лъва.

 

 Юпитер в Риби има при 7 папи – християнството се свързва със знака Риби, то бележи и ерата на Рибите.

 

Юпитер във Везни имат 6 от папите – едно от задълженията на папата е проповядва мир, да решава проблеми от световен мащаб. Папата пътува по целия свят, там, където има нужда, умиротворява, балансира, внася хармония.

 

            Най-малко Юпитер в Скорпион има само 1 папа. Тук е добре да погледнем следващата графика, за да обясним тази позиция.
10
 

В тази категория са включени едни от най- известните духовни лидери на човечеството, обучавали и повели след себе си много хора, изградили религиозни системи, системи от езотерични знания и вярвания.

 

Най-много, може да се каже двойно спрямо другите, е Юпитер във водните знаци

Юпитер в Рак – 13, Риби и Скорпион – по 9 позиции. Водните знаци са най-емоционални, свързваме ги с подсъзнанието, с най-дълбоките мисли и преживявания на човек, с окултните науки. Много от тези духовни лидери са водили монашески или отшелнически живот, напълно противоположно на папите. От тук виждаме и защо при папите имаше само един с Юпитер в Скорпион.

 

 Най-малко имаме Юпитер в Стрелец – 2. Оказва се, че Юпитер в Стрелец е повече практичен, обича закона и реда (при адвокатите бяха най-много позиции), отколкото духовен.
11
 

В тази извадка картите са на учени, занимаващи се с точни науки от 5 век до наши дни.

 

Отново виждаме Юпитер Риби 43 и Водолей – 42, В Стрелец – 37 и Овен – 36 позиции.

Юпитер във Водолей дава революционни идеи и новаторски дух, разрушаване на стари схващания и вярвания, прави човека независим и свободен. Точно обратното при адвокатите, където трябва да се спазва ред и законност, Юпитер във Водолей беше с най-малко позиции. Юпитер в Овен разширява мирогледа има много идеи и винаги иска да е първи, да открива нови светове.

 

Най-малко Юпитер в Скорпион в 18 карти.

И в четирите категории, в които изследвах Юпитер в Риби се оказва в доста силна позицията.

 

Меркурий

Изследвах Меркурий в категорията „изключителни умове“. Тя включва изобретатели, учени, писатели, астролози, философи, хора на изкуството, които са оставили трайна следа в историята и са допринесли за развитието на човечеството. Тук се получи много интересен резултат:

 

Най-много 25 човека имат Меркурий Риби – според теорията Меркурий в Риби е двойно слаб – в заточение и падение. Тук мога да добавя, че тази слабост е на физически план, а на духовен – се оказва доста силен. На човек с Меркурий в Риби ще му липсва сръчност например, няма да бъде практичен, не може да се организира и обикновено другите хора не го разбират и го мислят за странен и отвлечен. Но той ще може да достига до най- скритите тайни на живота и да навлиза в дълбочина, на това което прави. Неговия ум има връзка с подсъзнанието, той живее в невидимия свят.

 

Също изненадващо 22 от изследваните имат Меркурий Стрелец, където е в заточение. Хората с тази позиция ще бъдат разсеяни, паметта им няма да е много добра, ще забравят често. Когато говориш с тях обикновено те слушат, но не вникват в това, което им казваш, защото умът им е някъде другаде. Те се отличават с това, че имат духовно познание за света, философско мислене, широта на ума и могат да разберат истинската същност на нещата. Когато говорят словото им идва от вътре, също и умеят да пишат много добре.

 

На трета позиция е Меркурий в Овен и Близнаци – по 17 позиции. Меркурий в Овен дава съобразителен и остър ум, който много бързо навлиза в нещата, има много нови идеи, откривател. Хора с Меркурий в Близнаци (на трон) ще имат буден ум, който винаги е жаден за нова информация, търси, рови до тогава, докато не открие отговорите, на това което го интересува.

 

Най-малко има с Меркурий в Рак и Дева само по 5 позиции. Меркурий в Дева (на трон), ще бъде силен във физическия, видимия свят. Той ще може да се оправя много добре в ежедневието, ще е много подреден, организиран, практичен, сръчен, бърз. Хората ще търсят неговата помощ по всякакъв повод, защото той винаги ще намира най-добрият изход от ситуацията. Може да прави няколко неща едновременно, има добра памет. Меркурий в Дева е ангажиран с ежедневните неща, със събитията около него, за разлика от опозиционния Меркурий в Риби, който се изключва и не се интересува от това, което става наоколо, а потъва дълбоко в своя свят.

 

Това е графиката:
12
 

 

Основния извод, който направих е, че всяка една планета може да бъде силна или слаба във всеки един знак, просто трябва да се открие за какво, и да се използва енергията й в положителна посока.

 

Това проучване може да бъде разширено и продължено, за да се види какво още показва астрологичната практика и статистика. Защото теорията е възникнала в древността, но времената се променят, променят се и хората. Всяка област на науката се развива, правят се открития, извеждат се нови закони, така и в астрологията, като такава, използвайки знанието от предците, трябва да се търсят нови зависимости и съответствия, а не да си служим със заучени фрази и шаблони.

 

В изследването са включени общо 3 032 рождени карти от сайта

 

http://www.astro.com/astro-databank/

Comments are closed