Психичните разстройства в хороскопа и факторите, които ги отключват

В днешно време темата за психичните разстройства е особено актуална, но и доста неясна дори и за психиатри и психолози. Причината да се заема с нея, че около мене се появиха доста хора, при които се появиха такива психични разстройства, след като имаха нормален начин на живот, семейство, деца, положение в обществото.
Психичното разстройство е състояние на психиката, което води до поведение, отклоняващо се от приеманото за нормално, и е свързано със субективно страдание и непълноценност. Обхватът на приеманото за психично разстройство и отношението към него варира в широки граници при различните култури и във времето, като и днес има различия в дефинициите, оценяването и класификацията на психичните разстройства.“
Ние живеем в бързо променящи се, напрегнати условия, в постоянен стрес и пренатоварване на организма. От най-ранна детска възраст сме поставени в състезателна среда, постоянно сравняване и оценяване.Тази непрекъсната надпревара с времето за съвременния човек естествено повишава и тревожността пред множеството алтернативи, между които трябва да взема решение. Повтаряща се постоянна тревожност е в основата на повечето психични заболявания, но също така психичните заболявания се разглеждат като „Разстройства на мозъчните вериги, вероятно дължащи се на сложно взаимодействие между генетични фактори и личен опит.“ Данни за психични разтройства има и в миналото, въпреки, че тогава животът не е бил толкова напрегнат. Статистиката показва, че над една трета от хората в повечето страни покриват критериите за психично разстройство в определен момент от живота си. Можем ли чрез астрологията да ги открием?
Класификация според:
Ръководството за диагностика и статистика на психичните разстройства ( Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)
Афективно разстройства на настроението – представлява манийно-депресивно разстройство, съпроводено от висок приток на енергия, неспокойствие, приказливост и неограничен оптимизъм. Обикновено накрая се изпада в тежка депресия.
Депресивно разстройство – включва липса на настроение, загуба на апетит, умора и чувство на вина
Тревожни разстройства
1. Паническо разстройство, епизодична паническа тревожност Основната характеристика на това разстройство са многократно повтарящите се пристъпи на паника (особено засилена тревожност, до степен на ужас), които са периодични и настъпват без явна провокираща ситуация, имат различна интензивност и са съпроводени от силен вегитативен дистрес.
Вълни, треперене, обилни изпотявания и чувството, че ще се колабира. Нерядко пациентът споделя страховете си от загуба на контрол, умиране, полудяване или падане и превръщане в посмешище.
Сърдечните и дихателните симптоми.
2. Фобия – представлява силен и неоснователен страх от определен обект или ситуация. Фобиите са силен страх от определени обекти или ситуации, които не носят реална опасност.
2.1. Ситуационни фобии – страх от определени ситуации. При тях страхът е ограничен до много специфични обекти и ситуации- от животни, насекоми, летене със самолет и много други.
2.2. Агорафобия – страх да бъдеш сам, както и страх от препълнени превозни средства или от открити места с много хора, където няма къде да се скриеш.
2.3. Клаустрофобия – страх от закрити пространства.
2.4. Социални фобии – страх за социалния престиж на личността, от унижение пред околните, от разговори на публични мяста, пред непознати или по телефон.
2.5. Антропофобия – страх от хора или човешка компания.
2.6. Специфични фобии – страх от специфични обекти и ситуации, като: буря, гръмотевици, светкавици, басейни, езера, море, змии, насекоми, птици
– Специфични ситуации височини, летене със самолет, мостове, тесни затворени пространства, тунели, асансьори ситуации, свързани болест болници, инжекции, кръв, зъболечение, заразяване, СПИН, смърт
3. Генерализирано тревожно разстройство – налице страх от провал, от неуспех, от близки беди са безпокойство, страх без основателна причина, психомоторна възбуда.
4. Обсесивно-компулсивно разстройство – появяват се натрапливи мисли (обсесии) и повтарящи се действия (компулсии), чрез които човек се стреми да се успокои.
5. Посттравматично стресово разстройство – възниква в резултат на много силни и значими психотравми терористичен, акт, изнасилване.
6.Неврастенна невроза – Това е състояние на класическа невроза и възниква в резултат на хронични психотравми. Пациентите се оплакват от особен тип главоболие- чувстват я стегната като в обръч (каска). Имат проблеми със съня, лесна преуморяемост. Появява се и тремор на ръцете.
Дисоциативни разстройства
Дисоциативното разстройство се определя като: „стеснение на съзнанието, което служи на някаква несъзнавана цел и се съпътства и/или последва от амнезия“.
Соматоформни разстройства
• Конверсионно разстройство – появява се конкретен телесен симптом без видима физиологична причина.
• Хипохондрия – огромен брой физиологични оплаквания без основателна причина.
Шизофренни разстройва
Представляват най-тежката форма на психичното разстройство в резултат на срив в нормалните мозъчни процеси.
Органични психични разстройства
Личностни разстройства
Личностните разстройства представляват прекомерно развитие на някои черти, които ги има и при нормалните хора. Тези разстройства могат да създават проблеми през целия живот на човека, без да го превръщат в инвалид. Обикновено хора с подобни разстройства се възприемат нормално, макар понякога с поведението си да стряскат околните.

Фактори, които отключват психичните разстройства
На база на това изследване, в което се включих 164 рождени карти на хора с психични разстройства, установих, че има комплексно действие на 3 фактора.
Психично разстройство се отключва само ако има и трите.

1 Фактор – Натална карта
Какви са предпоставките в наталната карта за психични разстройства. Те са много, аз съм изброила само някои от тях, които най-често срещнах в моето изследване. Това са показатели, които повечето от нас ги имат в картата си. Винаги ли е задължително да има психично разстройство? Разбира се че не, но тези хора са по-рискова категория, при които в определен момент, определена ситуация може да отключи такова разстройство. Само този фактор не е достатъчен, може никога да не се прояви такова заболяване. Ето най-срещаните показатели в наталната карта:

 • Слънце съвпад, квадрат или опозиция с Уран, Плутон, Марс
 • Асцендент съвпад с Уран, Плутон
 • Луната съвпад, опозиция или квадрат с Нептун, Уран.
 • Луната в знаци на Марс и Сатурн
 • У 1 дом – в 12 дом или У 12 дом – 1 дом
 • Слънце и други лични планети в 12 дом

Ето какво показва статистиката:

 • image002

2 Фактор – Събитиен фактор

 • Проблемно детство
 • Развод на родителите
 • Загуба или болест на близък човек
 • Агресия от родители или съпруг
 • Липса на подкрепа от семейството
 • Конкретно събитие, което действа като спусък

3 Фактор – Астрологичентранзити – в 90 % от случаите на Сатурн

 • Транзитен Сатурн съвпад опозиция или квадрат с натално Слънце
 • Транзитен Марс съвпад опозиция или квадрат към Слънцето -едновременно с аспект на Сатурн
 • Транзитен Плутон съвпад опозиция или квадрат към натална Луна

Натална карта на жена:

image0051. Фактор – в наталната карта – Уран квадрат Слънце, Луна опозиця Нептун, упр. на асц. и Слънцето в 12 дом,
2. Фактор – събитиен като дете развод на родителите. Няма опора, няма на кого да разчита. Баба и я отглежда.
Събитие, което действа като спусък – Смърт на баба и, която тя има като майка, в болница – в началото на май 2005.

 

 

 

image0073. Фактор – в началото на май 2005- транзитен Сатурн съвпад Слънцето, няколко дни след това влиза в психиатрична болница диагноза- афективно разстройство.
Съвпадът става в 12 дом, събитието, което отключва болестта се случва в болницата. Ето и транзита – Сатурн на 23 гр. в Рак съвпад със Слънцето на 23 гр. Рак.

 

 

 

 

 

Уолт Дисни – 05.12.1901 – 00.35 Чикаго, Илиноис , САЩimage009

1. Фактор – в наталната карта – Слънце съвпад с Уран и опозиция Плутон, Луната в квадрат Марс и Сатурн.
2.Фактор – тежко детство. Много строг и жесток баща, малтретира деца си ежедневно и те всички избягват от къщи. Уолт Дисни е на 10г, когато започва да продава вестници. На 16г, когато избягва от къщи. Живее в Канзас, препитава се като рисува, но на ръба на мизерията.
Събитие – В началото на 1928 продуцента Чарлз Минц намалява % на печалбата, и заплашва Дисни, че ще му вземе „Заека Осуалд” ако не се съгласи, но Дисни отказва. „ Заека Осуалд” става търговска марка на Universal Pictures. Не само това, той взема и почти целия му персонал. Това е голям шок за Дисни и при него се отключва обсесивно-компулсивно разстройство
3.Фактор астрологичен – транзитен Сатурн на 14гр. Стрелец, съвпад с натално Слънце 13 гр. Стрелец

Натална карта:

image011

Транзитна карта, когато се отключва заболяването:

 

image013

Катрин Зита – Джоунс – 25.09.1969 Суонси Уелс. 14.40image015

1.Фактор – натална карта – Слънце съвпад Уран, квадрат Марс, Луна опозиция Уран и Плутон
2.Фактор – Събитие – Средата на август 2010г. Откриват рак на гърлото напреднал стадий на Майкъл Дъглас. При Катрин Зита – Джоунс се отключва биполярно разстройство и след няколко месеца в началото на 2011 влиза в болница на лечение. Тя определя заболяването като резултат от стреса покрай напредналата фаза на болестта на Майкъл Дъглас.
3.Фактор – транзитен Сатурн съвпад с натално Слънце на 2 гр. във Везни – средата на август 2010.

 

Натална  карта:

image017

Транзитна карта, когато се отключва заболяването:

image019

Дейвид Ариен – астролог -07.04.1941 15.02ч Лоисвил Кентъки

1.Фактор – Луна квадрат Уран, Луна квадрат Сатурн, упр. на асцендента опозиция Нептун
2. фактор – Служителка го уличава във финансова измама на работното място. Той я заплашва и избягва. Когато полицай го спира да го разпита, той го застрелва. Същия ден в къщи убива жена си и се самоубива. – 6.07.1982 .
3. Фактор – транзитен Сатурн в опозиция на Слънцето на 06.07.1982

Натална  карта:

image021

Транзитна карта:

image023

При аспект транзитен Сатурн опозиция към натално Слънце,  много често се срещат убийства и самоубийства, предизвикани от психично разстройство. Жена убива 16г дъщеря докато спи. Баща, който се грижи за двамата си сина след развода и не е проявявал агресия никога, ги намушква с нож, единият умира. Хемингуей се самоубива на опозиция транзитен Сатурн към  Слънце и др.

Графика, която показва в кой знак най-често се намира Слънцето в тези 164 натални карти.

image024

Известни личности с психични разстройства

Винсент Ван Гог, Едвард Мунк, Микеланжело,  Лудвиг ван Бетовен, Робърт Шуман, Моцарт
Ханс Кристиан Андерсън, Чарлз Дикенс, Уилям Фокнър, Ърнест Хемингуей, Едгар Алън По, Робърт Стивънсън, Марк Твен, Джон Кийтс, Силвия Плат, Вирджиния Улф, Лорд Байрон
Джими Хендрикс, Аксел Роуз, Къртни Лав, Снуб Дог, Ози Озбърн Стивън Пейдж, Том Шолц, Скот Уейланд, Джим Морисън, Коко Шанел, Ким Бейсинджър, Жан Пол-Белмондо, Арета Франклин, Алфред Хичкок
Уинстън Чърчил, Бенджамин Франклин, Александър Хамилтън, Ейбрахам Линкълн, Шарл 6, Исак Нютон, Лудвиг Болцман,Чарлз Дарвин, Курт Гьодел и др.

Психичните разстройства са доста често срещано заболяване, не само в днешно време, но и в миналото. Като знаем кои астрологични фактори отключват психичните заболявания, можем да сме по-внимателни в тези периоди.

Веселина Стойчева,  доклад изнесен на 12 конференция на Българска Астрологична Асоциация

Comments are closed