Щастието не идва отвън, а отвътре

oon-obsyjda-vyvejdane-na-brutno-vytreshno-shtastie-63134Всеки от нас иска да е щастлив. Много често за рождения си ден получаваме пожелание „Бъди щастлив”. Какво означава това? В какво се изразява, в какво се измерва щастието? За някои хора да си щастлив означава да си богат, да имаш нова къща, нова кола, за други да имаш власт, да си известен, да имаш добра работа, семейство, деца. Но се случва така, че получаваме това, което мислим, че ще ни направи щастливи и въпреки всичко сме нещастни. Кои са причините?

1. Сравнението – винаги се сравняваме с другите и това, което те притежават е по-хубаво, по-желано.
2. Неудовлетворението – постоянно сме недоволни от живота, от родителите, от децата, от шефа, от колегите, от бизнеса си, от политиците, от икономическото състояние, дори от времето.
3. Самосъжалението – имаме навика да оплакваме сами себе си.

Основната и най-важна причина обаче е, че всичко това са външни източници на щастие, наложени от общественото мнение, от стандарта на живот, от рекламите. Ние сме свикнали, ние разчитаме някой друг да определя нашето щастие, да ни прави щастливи. Постоянно имаме очаквания да се случи нещо, за да се почувстваме щастливи и удовлетворени. Имаме очаквания и от хората край нас – близки, приятели, партньори, и когато те не ги изпълнят, ние сме нещастни. Дори и в момент на щастие, много бързо можем да излезем от това състояние, достатъчно е някой да ни каже нещо, което да ни афектира.

Според философията на йога, щастието не идва отвън, а отвътре. Във всеки един момент можем да бъдем щастливи. Голямото щастие се състои от ежедневни щастливи мигове. Трябва да търсим щастието в малките неща – в изгрева на Слънцето, в разцъфналото цвете, в полъха на вятъра, в песента на птичките, в детския смях, в добрата дума, казана дори от непознат. За да бъдем щастливи, самите ние трябва да раздаваме щастие и да правим хората около нас щастливи.

„ Щастието зависи от самите нас”, е казал Аристотел

В астрологията щастието се символизира от планетата Юпитер. Според това, в кой знак е, в кой дом се намира и какви аспекти има в нашия рожден хороскоп, можем да съдим за това, какво е нашето отношение към щастието, какво си мислим, че ни прави щастливи и ни носи късмет.

Не трябва да страдаме за това, което нямаме. Трябва да ценим това, което имаме и да благодарим за него – в това се състои изкуството да бъдем щастливи.

Comments are closed